Miten aurinkovoimala asennetaan tasakatolle?
Monille yrityksille aurinkovoimala voi olla kustannukseltaan hyvin pieni suhteessa kiinteistöön, johon aurinkovoimala asennetaan. Aurinkovoimalan hankinnassa ja suunnittelussa tuleekin huomioida pelkän investointikustannuksen lisäksi aurinkovoimalan kattoon kohdistamat rasitukset sekä katon tulevat huolto- ja ylläpitotyöt.
Aurinkovoimala voidaan asentaa tasakatolle vaihtoehtoisesti kelluvana tai katon laattaan tai kantavaan teräspalkkiin kiinnittyvänä järjestelmänä.
- aurinkovoimalan asennus tasakatolle painollisena kelluvana järjestelmänä Finnwind FS-M asennusjärjestelmällä
- aurinkovoimalan asennus katon laattaan tai kantavaan teräspalkkiin kiinnittyvänä järjestelmänä Finnwind FS-P aurinkopilarilla
Aurinkovoimala asennetaan tasakatolle painollisena kelluvana järjestelmänä
Jo olemassaolevaan tasakattoiseen kiinteistöön aurinkopaneelit asennetaan useimmiten kelluvana painoperustaisena asennuksena. Kelluva asennusjärjestelmä kohteeseen valitaan huomioiden:
- katon kantavuus
- katon pintalaatan kantavuus
- katon tasaisuus, kallistuskulmat ja veden
juoksusuunnat - paikalliset tuuli- ja lumiolosuhteet
Tuuli- ja lumikuormatarkastelu tehdään tapauskohtaisesti Eurokoodien kansallisten liitteiden mukaisesti (SFS-EN1991-1-3 ja SFSEN1991-1-4).
Katon turvaamiseksi kattoon kohdistuva pintapaine tulee minimoida ja toisaalta aurinkopaneeliasennus ei saa estää veden vapaata virtausta kattokaivoille.
Asennusjärjestelmän kattoon kohdistama pinta-paine voidaan minimoida Finnwind FS-M asennusjärjestelmän suuripinta-alaisella painotassulla. Kun profiiliputket nostetaan 65 mm irti kattopinnasta, voidaan varmistaa että vesi pääsee juoksemaan vapaasti kattokaivoille ja katolle ei synny kattoa kuluttavia vesi- ja jäätaskuja.
Erityisen tärkeää painollisessa tasakattoasennuksessa on kiinnittää aurinkopaneeli asennusjärjestelmään neljästä pisteestä pitkiltä sivuilta. Tällöin aurinkopaneelit kestävät Suomen lumikuormat ja asiakkaalle ei jää aurinkopaneeliasennuksesta johtuen takuu-, paloturvallisuus- eikä kiinteistöön liittyviä vakuutusriskejä.
Kelluvan painoperustaisen aurinkovoimalan hyviä puolia ovat mm. kohtuullisen edullinen investointikustannus, usein tuottamattomaksi ajateltu kattopinta saadaan tuottavampaan käyttöön ja aurinkopaneeliasennus ei kuluta muita kiinteistön pintoja.
Aurinkovoimala asennettuna katon laattaan tai kantavaan teräspalkkiin kiinnittyvänä järjestelmänä
Tasakattoisessa uudiskohteessa tai korjausrakennuskohteessa aurinkovoimala voidaan asentaa katolle FS-P Aurinkopilareilla. FS-P aurinkopilareilla kiinnittyminen tapahtuu katon betonilaattaan tai kantavaan teräspalkkiin.
Katon laattaan tai kantavaan teräspalkkiin kiinnittyminen tuo useita etuja painolliseen asennukseen verrattuna. Tuuli- ja lumikuormat saadaan helposti hallintaan, aurinkopaneelit voidaan asentaa parempituottoiseen asennuskulmaan ja sekä katon että aurinkovoimalan ylläpito- ja huoltotyöt ovat helpompia ja edullisempia kuin painollisessa aurinkovoimalassa. Lisäksi kattoa ei tarvitse suunnitella niin kantavaksi alunperin kuin painollista aurinkovoimalaa ajateltaessa.
FS-P aurinkopilareilla aurinkopaneelit saadaan hyvin energiaa tuottavaan 30 asteen asennuskulmaan ja tällöin tuotto on 10% suurempi kuin tyypillisessä painoperustaisessa asennuksessa. Parempi tuotto on seurausta hyvästä säteilykulmasta, pienemmistä tuoton menetyksistä lumipeitteisyyden takia ja aurinkopaneelien paremmasta jäähdytyksestä.
Me Finnwind Oy:ssä olemme aurinkoenergian asiantuntijoita. Tavoitteenamme on aina toteuttaa asiakkaillemme tuottovarma aurinkovoimala, joka on edullinen hankkia ja turvallinen omistaa. Tutustu tästä linkistä referensseihimme ja ota matalalla kynnyksellä yhteyttä, jos haluat keskustella aiheesta tarkemmin!