Etola Yhtiöt – Etra Logistiikkakeskus 540 kWp aurinkovoimala tasakatolla

Etola Yhtiöiden Etra Logistiikkakeskuksen katolla Hämeenlinnassa on 540 kWp aurinkovoimala, joka tuottaa uusiutuvaa aurinkosähköä logistiikkakeskuksen omaan käyttöön.

Etola Yhtiöt on ollut aurinkosähkön osalta hyvin edistyksellinen ja Hämeenlinnassa aurinkosähköä on hyödynnetty jo lähes 15 vuoden ajan. Finnwind Oy toimitti logistiikkakeskuksen katolle ensimmäisen pienemmän aurinkovoimalan jo vuonna 2010. Tällöin aurinkosähkö oli Suomessa vielä hyvin harvinaista ja huomattavasti nykyistä kalliimpaa. Vuonna 2016 aurinkovoimaloiden hintataso oli jo laskenut ja aurinkovoimalaa laajennettiin 270 kWp:llä. Nykyiseen kokoonsa aurinkovoimala laajennettiin 2023.

Aurinkovoimala on toteutettu kelluvana painoperustaisena asennuksena painotassullisella FS-M aurinkopaneelien asennusjärjestelmällä. Huomionarvoista asennusjärjestelmässä on, että profiiliputket ovat 65 mm irti kattopinnasta, jolloin vesi pääsee juoksemaan vapaasti katolla. Profiiliputket on integroitu suuri-pinta-alaisiin painotassuihin, mikä minimoi kattoon kohdistuvan kuormituksen.