Leppäkoski Group: Ikaalisten aurinkopuisto istuu maisemaan

Leppäkoski Group Oy tarjoaa asiakkailleen kestäviä sähkö-, lämpö- ja energiaratkaisuja muuttuviin tarpeisiin. Oman toiminnan hiilijalanjäljen pienentämiseksi Leppäkoski-konserni päätti investoida uusiutuvaan aurinkoenergiaan.

Maa-asenteisen aurinkovoimalan toteuttajaksi valikoitui Finnwind Oy ja Pouta-aurinkopuisto vihittiin käyttöön elokuussa 2023. Aurinkopuisto toteutettiin jättömaa-alueelle Finnwind FS-A1 maa-asennusjärjestelmällä, joka mahdollisti erinomaisen maa-alueen täyttöasteen ilman kaupunkialueen maiseman peittymistä.

Nyt alueella tuotetaan noin 400 000 kWh aurinkoenergiaa Leppäkoski Groupin käyttöön.

440 kWp aurinkovoimala maa-asennettuna

Pirkanmaalla toimiva energia-alan yritys Leppäkoski Group Oy tarjoaa asiakkailleen sähkö-, kaukolämpö- ja maakaasupalveluja sekä energiaratkaisuja. Vuonna 2023 Leppäkoskessa päätettiin investoida uusiutuvaan energiaan, jolla konsernin oman toiminnan sähkönkulutusta voitaisiin kattaa kustannustehokkaasti ja vastuullisesti.

“​​Finnwindin ratkaisu osoittautui kilpailutuksessa kustannustehokkaimmaksi ja parhaiten kyseiselle tontille sopivaksi”, Mika Laatu, Leppäkoski Group Oy:n Senior Advisor toteaa.

Maatyöt aloitettiin toukokuussa 2023 ja aurinkopaneelit saatiin asennettua ripeästi kesäkuun aikana, jonka jälkeen toteutettiin vielä aitauksia ja viimeistelytöitä.

Pouta-aurinkopuisto vihittiin käyttöön elokuussa 2023. Aurinkopuistoon asennetut aurinkopaneelit tuottavat nyt tehokkaasti puhdasta ja uusiutuvaa aurinkosähköä konsernin omaan käyttöön.​ ​Leppäkoski Group Oy:n tavoitteena on ESG-politiikan mukaisesti kasvattaa paikallisesti tuotetun uusiutuvan sähkön osuutta omassa toiminnassaan.

Elokuun aikana Leppäkoski Group toteutti paneelikentällä myös nk. ortomosaiikit, joissa aurikopaneelit kuvattiin lämpökameralla ja korkean resoluution erikoiskameralla. Kuvauksessa aurinkopaneelit todettiin jopa poikkeuksellisen hyvälaatuisiksi.

Alustavien tulosten perusteella paneelityyppi näyttäsi tuottavan sähköä pienessä määrin myös marras-joulukuussa, kun aurinko ei paista ja paneelit ovat lumen peittämiä. Elo-marraskuun aikana aurinkosähköä saatiin noin 100 000 kWh, joka vastaa noin neljännestä arvioidusta vuosimäärästä”, Laatu kuvailee.

Suuren aurinkovoimalan ei tarvitse peittää maisemaa

Kohteessa käytetty Finnwind FS-A1 -maa-asennusjärjestelmä mahdollisti aurinkopaneelien asentamisen erinomaisella maa-alueen täyttöasteella ilman maiseman peittymistä.  FS-A1 asennusjärjestelmällä saavutetaan sama tai parempi maa-alueen täyttöaste kuin perinteisillä korkeilla asennusjärjestelmillä.

Aurinkopuisto toteutettiin erittäin korkeatehoisilla bifacial-aurinkopaneeleilla, jotka mahdollistavat energian tuottoa myös paneelin takapuolelta.

“Aurinkopuiston erityispiirteenä on keskeinen ja näkyvä sijainti Ikaalisten keskusta-alueella. Saadun palautteen perusteella lopputulos on visuaalisesti onnistunut.Valittu asennusteline ja toteutustapa myös nopeuttivat aurinkopaneelien asennustyötä”, Mika Laatu kertoo.

Turvallisessa asennusjärjestelmässä paneelikulma vähentää myös lumen liukumista ja kinostumista paneelin etuosaan, jolloin lunta ei tarvitse siirtää, kun kasvanutta riskiä paneelin etuosan kestävyydelle ei pääse syntymään.

“Perinteikkäänä energiayhtiönä arvostamme yhteistyökykyä ja osaamista, jota Finnwind on osoittanut toimiessaan aurinkopuiston päätoteuttajana”, Laatu summaa.

Ikaalisten aurinkopuisto Pouta

  • Tier 1 -valmistajan Suntech 565 Wp bifacial -aurinkopaneelit, hyötysuhde 21.9%
  • Kestävä ja kustannustehokas Finnwind FS-A1 -asennusjärjestelmä
  • Monisäätöpiiriset uuden sukupolven string-invertterit ja yhteensopivat aurinkokeskukset

Haluatko kuulla lisää ratkaisuistamme? Ota yhteyttä ja keskustellaan tarkemmin!