Tilalla tuotetaan hunajaa ja kalasäilykkeitä aurinkosähkön voimalla

     

Komppa-Seppälän tilalla tuotetaan hunajaa ja kalasäilykkeitä aurinkosähkön voimalla

Korpilahdella idyllisessä perinnemaisemassa sijaitsee Komppa-Seppälän tila, mistä tuotetaan Voi Hyvin –hunajaa ja Järki Särki-kalasäilykkeitä. Tuotteita on saatavilla jo isommista kauppaketjuista kautta maan. Nyt ja jatkossa niiden tuotantoon käytetään yhä enemmän myös aurinkosähköä. Tilalle asennettiin kevättalvella 2018 20 kWp aurinkovoimala, joka tuottaa vuodessa sähköä n. 18-19.000 kWh.
Voimala tehtiin maa-asenteisena, sillä rakennusten kattojen lappeet ovat aurinkosähkön tuotannon kannalta hieman epäedullisiin ilmansuuntiin. Asennus tehtiin yrittäjäpariskunnan VR:ltä hankkimiin Tampereen radan kierrätys ratapölkkyihin, jotka laitettiin siistiin riviin pellolle pohjustetulle soratasanteelle. Finnwindin asennustelineiden valikoimasta löytyy tällaiseen tarpeeseen suoraan sopiva asennusteline.
Jutun kirjoituspäivänä kesäkuun alussa sää oli hieman pilvinen, pilvipoutainen. Parhaimmillaan voimala tuotti hetkittäin n. 16 kW. Alimmillaan 6 kW kun oli pilvisempää. Parhaimmillaan voimalan toukokuun 2018 aikana huipputuotto hetkellisesti reilua 19 kW. Kahden kuukauden (huhti-toukokuu) kumulatiivinen tuotto n. 7500 kWh.
Voi Hyvin –hunajaa tilalta tavoitellaan vuonna 2018 n. 40 tonnia. Toukokuun hellejakso saattaa kuitenkin vaikuttaa tuotantomääriä alentavasti. Mehiläisille helteiden lyhentämä kuiva ja liian
aikainen pölytysjakso on ollut haasteellinen. Vaikka aurinko, kukat ja mehiläiset kuuluvatkin tiukasti yhteen, sateitakin olisi toukokuun aikana kaivattu myös.
Komppa-Seppälän tilan koneet ja laitteet tuotannossa ja pakkauksessa toimivat kokonaan uusiutuvan energian turvin. Oman aurinkosähkön lisäksi kaikki ostosähkö on tuulivoimalla tuotettua.
Voimalan teknisiä tietoja:
  • Paneeliteho n. 20280 kW, valmistaja Vikram Solar
  • Invertteri Fronius Symo 20kW
  • Asennusteline Finnwind FS-G maa-asennusteline
  • Asennus maaliskuu 2018