Matkalla energiaomavaraisuuteen
Finnwindin aurinkovoimaloiden avulla Aalto-yliopiston Otaniemen kampus kohentaa energiatehokkuuttaan ja pienentää hiilijalanjälkeään.
Talven 2016/2017 aikana Tietotalon, Konemiehentie 2:n katolla Espoossa tehtiin ahkerasti asennustöitä, jotka eivät katutasolle näy. Kaikkiaan 920 Finnwindin aurinkosähköpaneelia löysi paikkansa, vaikka aivan yksinkertaista se ei suinkaan ole ollut. – Olemassa olevaan rakennukseen aurinkopaneeleiden asennus saattaa olla haastavaa, kun kattoa ei ole siihen suunniteltu, huomauttaa kohdepäällikkö Marko Hämäläinen Aalto-yliopistokiinteistöt Oy:stä. – Tiellä on monenlaisia rakenteita; läpivientejä ja kattoikkunoita.
Finnwindin uusiutuvan energiantuotannon järjestelmäratkaisu kattaa paitsi kattointegroitavat aurinkopaneelit eri tasakattotyypeille modulaarisine asennustelineineen, myös julkisivupaneelit.
Marko Hämäläinen kiittää Finnwindin kekseliäästä ratkaisusta nostaa osa paneelipinta-alasta pystyyn katolla sijaitsevan IV-konehuoneen pystyseinää vasten. – Ratkaisua varten Espoon rakennusvalvonnasta tosin tarvittiin lausunto, tarvitaanko asennukselle rakennuslupaa vai ei. Onneksi sitä ei lopulta kuitenkaan tarvittu, sillä paneelit eivät näy kadulle asti.
Aurinkopaneeleiden vaikutus julkisivuun oli hyvä selvittää, sillä Arkkitehtitoimisto Brunow & Maunulan suunnittelema näyttävä Tietotalo kuuluu Otaniemen uusimpiin rakennuksiin. Se on alueen rakennuskannalle tapaan punatiilillä verhoiltu, mutta edustaa 2000-luvun julkista rakennuskantaa suurine ikkunapintoineen. Sisältä rakennus on väljä ja sen keskikäytävä on koko rakennuksen korkuinen. Rakennuksen tyylipuhdasta arkkitehtuuria katon aurinkovoimala ei riko millään tavoin.
Tietotalon aurinkosähkövoimalan paneeliteho on 116.5 kWp
Talven aikana Finnwindin aurinkopaneelit asennettiin myös naapurirakennukseen, TUAS-taloon. TUAS-talon aurinkosähkövoimalan paneeliteho 122.4 kWp. Paneeleita katolle tuli kaikkiaan 472.
Yhteensä aurinkosähkövoimalan teho siis n. 239 kWp. Aurinkovoimaloiden arvioitu vuosittainen energiantuotto on 227 MWh ja ne tulevat kattamaan reilu 6 % kiinteistöjen sähköntarpeesta.
Hyviä kokemuksia
Keväällä 2017 käyttöön otetut aurinkovoimalat eivät ole suinkaan ensimmäiset laatuaan. Finnwindin Maarintalon katolle osoitteeseen Sähkömiehentie 3 toimittama 103 kWp:n aurinkosähkövoimala on ollut käytössä jo 2 vuoden ajan. Myös tässä kohteessa katolla oli tilaa rajallisesti ja paneelit asennettiin siitä syystä hyvin tiiviisti. Maarintalo on opiskelijoille kaikkina viikonpäivinä ympäri vuorokauden auki oleva opintokeskus, jossa on pääasiassa tietokoneluokkia. Lisäksi tiloissa on terveysasema ja toimistotilaa. Rakennus on
valmistunut vuonna 1991. Maarintalon aurinkosähköpaneeleiden arvioitu vuosittainen energiantuotto on 90 MWh.
Maarintalon aurinkosähkövoimalasta Otaniemessä on ollut vain hyvää sanottavaa. – Ensimmäisen toimintavuoden aikana aurinkovoimala pääsi 93% tulokseen tavoitteestaan, Marko Hämäläinen kertoo. Hänen mukaansa aurinkosähkövoimala on myös osoittautunut erittäin vaivattomaksi lisäksi kiinteistön talotekniseen järjestelmään. – Maarintalon kohdepäällikkö Mari Pitkänen on kertonut, että vaikka järjestelmästä saadaan suurta hyötyä, huoltovapaus ja toimintavarmuus tekevät siitä oikeastaan huomaamattoman.
Yhtä huoletonta tulevaisuutta voidaan odottaa myös uusimpien aurinkovoimaloiden kohdalla.
Osana suurta suunnitelmaa
Aurinkovoimalat ovat osa suurempaa suunnitelmaa. – Aalto-yliopiston kampuksilla parannetaan energiatehokkuutta pitkäjänteisesti energiankulutusta vähentämällä sekä panostamalla paikallisen energian tuottamiseen, Aalto-yliopiston kampuksen ja kiinteistöjen työympäristöistä ja kestävästä kehityksestä vastaava Satu Kankaala kertoo.
Tavoite on kunnianhimoinen: energiaomavarainen Otaniemi 2030.
Rakennusten energiansäästöpotentiaali on selvitetty tarkasti ja vanhojen rakennusten energiatehokkuutta parannetaan peruskorjausten yhteydessä. Rakennusten nykyistä energiankulutusta seurataan ja raportoidaan säännöllisesti.
Aurinkosähköntuotannossa on päästy jo hyvin vauhtiin. Toistaiseksi vasta yksi pientuulivoimala, Finnwindin Tuule E200 on tutkimuskäytössä Aalto-yliopiston konetekniikan laitoksen katolla, mutta myös pienCHP:n käyttäminen sähkön- ja lämmön yhteistuotantoon olisi mahdollista.
Energiatiedot näkyviin
Aurinkovoimalat olivat Otaniemessä jo lähes itsestään selvä investointi. Satu Kankaalan mukaan teknologia on kehittynyt nopeasti viime vuosina ja järjestelmien hinta hyvin kilpailukykyinen.
Tärkeänä osana energiaomavaraisen Otaniemen toteuttamista myös alueella opiskelevien ja työskentelevien energiatietoisuutta halutaan parantaa. Paikallinen energiatuotanto on usein kovin huomaamatonta. Sitä on tarkoitus tuoda näkyväksi useissa rakennuksissa käyttöön otetuissa aulanäytöissä, joista myös rakennuksen energiankulutustiedot paljastuvat. – Myös Konemiehentie 2:n infotaulu tulee aikanaan kertomaan, paljonko sähköä aurinko on tuottanut ja kuinka suuri osa rakennuksessa kulutetusta sähköstä on paikan päällä tuotettua, Satu Kankaala kertoo.
Aalto-yliopiston kampuksen ja kiinteistöjen työympäristöistä ja kestävästä kehityksestä vastaava Satu Kankaala ja kohdepäällikkö Marko Hämäläinen Konemiehentie 2:n katolla
IV-konehuoneen seinää vasten asennettujen tyylikkäiden tummien Vikram Solarin All Black aurinkosähköpaneeleiden edessä.
Finnwind FS-M-asennusjärjestelmässä painotassun pinta-ala on jopa 20% paneelipinta-alasta, joten se soveltuu myös pehmeille bitumihuopakatoille. Neljän pisteen reunakiinnitys on suunniteltu Suomen lumiolosuhteisiin. Järjestelmä sallii veden vapaan juoksun katolla kaikkiin suuntiin, joten katolle ei muodostu jääpatoja.
- Maarintalo
- Paneeliteho 103 kWp
- Aurinkopaneelit Solarwatt 260 Wp
- Verkkoinvertterit 3 * 30 kW Sungrow
- Monitorointi SolarLog
- Kelluva painoperustainen Finnwind FS-F-asennusjärjestelmä
- Tietotalon aurinkovoimala
- Paneeliteho 116.5 kWp
- Aurinkopaneeli Vikram Solar 260 Wp Silver Frame tasakatto-osuuksilla ja tumma designpaneeli Vikram Solar seinäasennuksena
- Verkkoinvertterit 4 * 30 kW Sungrow
- Monitorointi SolarLog
- Kelluva painoperustainen Finnwind FS-F-asennusjärjestelmä
- Tuas -talon aurinkovoimala
- Paneeliteho 122.4 kWp
- Aurinkopaneeli Vikram Solar 260 Wp
- Verkkoinvertterit 4 * 30 kW Sungrow
- Monitorointi SolarLog
- Kelluva painoperustainen Finnwind FS-M- asennusjärjestelmä.
Aalto-yliopiston kampuksen ja kiinteistöjen työympäristöstä ja kestävästä kehityksestä vastaava Satu Kankaala ja kohdepäällikkö Marko Hämäläinen Konemiehentie 2:n katolla IV-konehuoneen seinää vasten asennettujen aurinkosähköpaneeleiden edessä.
Teksti ja kuvat: Dakota Lavento